• Makaleler
Skip Navigation Links

Başlangıçlar Önemlidir !


İyi bir iş görüşmesi uygun bir CV ile başlayacaktır. Ö zgeçmiş" sözcüğü yerine iş yaşamında kısaca "CV" de kullanılır. CV, Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır ve “hayatın yönü” anlamına gelir. Özgeçmişiniz, eğitiminizin, iş deneyimlerinizin, becerilerinizin ve başarılarınızın bir özetidir. Peki CV hazırlarken neler dikkat edelim.

CV Hazırlarken Kullanmamanız Gerekenler:

İş ararken profesyonel olduğumuzu ve işe hakim olduğumuzu göstermek isteriz. Bunun için olabildiğince fazla yabancı kelime ya da kısaltma kullanırız. Ancak bunu abartmamak ve kelimeleri ve kısaltmaları yerin kullanmak gerekir. Aksi halde oluşturduğunuz CV’yi anlaşılmaz bir hale getirebilirsiniz. Özellikle bilişim sektöründe görülen bu durum için tavsiyemiz; kelimeleri yerinde ve zamanında kullanmanız. Gerekli açıklamaları yüz yüze görüşme esnasında yapmanız daha doğru olacaktır.

Oluşturduğunuz CV tabii ki sizi anlatır. Ancak görüşmecinin anlamadığını anlatmak ister gibi sürekli “ben, benim…” gibi ifadeler kullanırsanız sizin takım çalışması ile ilgili sorun yaşadığınızı düşünebilir. Özellikle çalıştığınız proje ile ilgili, bu gibi ifadeler kullanmaktan kaçının.

Akılda kalıcı ifadeler kullanın. Sizi görüşmeye davet eden kişi ya da görüşmenizi yapan görevli, sizde önce de onlarca kişinin CV’sini okumuş olabilir. Bunun için akılda kalıcı, net, sık kullanılmayan ifadeler seçmeniz yerinde olacaktır. Bunu yaparken de anlamını bilmediğiniz kelimeleri değil, sektörünüzle ilgili bilimsel terimleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

CV’leri İncelerken Nelere Dikkat Ediyorlar?

Bir pozisyon ile ilgili görüşmeler için randevular verilmeye başlanıyor ve siz de bu pozisyon için başvurunuzu yapmış, görüşme için davet edilmeyi bekliyorsunuz. Öncelikle siz “önemli olan CV değil görüşmedir, dolayısıyla yaz gitsin” diyenlerden olmayın. Görüşmecinin CV’nizi eline aldığında öncelikli olarak dikkat ettiği bazı noktalar var. Bunlara beraber göz gezdirelim…

Pek çok CV arasından sizinkinin ayrılmasını istiyorsanız ilk bakışta göze çarpacak bir etki bırakın. Mesela CV’nizin görünen bir yerine başvuru yaptığınız firmanın logosunu iliştirebilir, şirketin ismini yazıp, onlara özel bir CV hazırladığınızı gösterebilirsiniz. (Tabii logo ya da firma ismi göze batacak büyüklükte değil ölçülü şekilde olsa iyi olur.)

Tabii CV’nin başında bulunan ön yazı başvurduğunuz firmaya özel olmalı. Tüm başvurularınızda aynı ön yazıyı kullanmamaya özen gösterin. Başvuru yaptığınız pozisyon ile ilgili kariyer hedeflerinizin bulunduğu kısa bir ön yazı yeterli olacaktır. “Aradığınız kişi benim” sloganları içeren bir mektup olmamasına özen gösterin.

Eğer hala öğrencilik zamanınızdan kalma mail adresinizi kullanıyorsanız ve afilli@.....com şeklinde devam ediyorsa hemen vazgeçin ve kendinize acil bir mail adresi alın. Ve CV’nize ekleyeceğiniz fotoğraf geçen yaz çekilmiş uygunsuz bir fotoğraf vs. olmamasına dikkat edin. (Bu kadar da olmaz demeyin tecrübe ile sabitlendi.)

Yeni Mezun Oldum Hiç İş Tecrübem Yok CV’ye ne Yazacağım?

Üniversitelerden yeni mezunlar kendilerine uygun bir işi nasıl bulacakları konusunda, mezun olmadan kafa yormaya başlarlar. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılır, ilanlara göz atılır ama öncelikli yapılması gereken profesyonel bir CV hazırlamaktır. Unutmayın CV sizi işverene tanıtan ilk adımdır. Bunun için birkaç adımı izlemeniz yeterli;

İlk özgeçmişinizi hazırlarken bütün hayat hikayenizi yazmanıza gerek yok. Yeni mezun bir aday olarak tek sayfalık bir özgeçmiş sizi anlatmaya yetecektir. Eğer daha önce bir iş tecrübeniz olduysa, yalnızca başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olanları yazmanız yeterli.
Sizde olmayan özellikler ve bilmediğiniz terimlerle doldurmaktan uzak durun. Tahmin edeceğiniz gibi görüşmeye çağrıldığınızda özgeçmişinizde yazanlar ile ilgili sorular sorulacak. Sonrasında cevaplayamayacağınız sorularla karşılaşmak istemezsiniz.
Yeni mezun olup ilk kez profesyonel olarak iş aramaya başlayanlar, işverenlerin sihirli bir şekilde kendilerine ulaşacaklarını ve kısa zamanda hayallerindeki işe kavuşacaklarını düşünürler. Oysaki sizin için uygun, aradığınız işi bulmak başlı başına bir iştir.
Referans kısmını eğer hiçbir yerde çalışmadıysanız boş bırakın. Sakın aile üyelerinizi referans bölümüne sıralamayın. Artık yöneticiler kimin gerçek referans kimin öylesine yazılmış olduğunu anlıyorlar. Hele milletvekili, bakan, belediye başkanı gibi bir tanıdığınız varsa sakın onun ismini yazmaya kalkmayın. Gözdağı vermek anlamına gelir ve sadece iticidir. Eğitiminiz süresince size destek olan akademisyenlerin referansları, staj yaptığınız ya da katıldığınız gönüllü çalışmalarda birlikte çalıştığınız kişilerin referansları profesyonel referans olarak kabul edilebilir. Şirketlerin referans kontrolü yaptıklarını, verdiğiniz isimlerden hakkınızda bilgi istediklerini de unutmamalı
Didem Karaman


Sitedeki bilgileri kısmen/tamamen kopyalayarak kullanan kişi ve/veya kuruluşlar hakkında Orijin Danışmanlık’ ın her türlü yasal hakkı saklıdır.